Liga Vilmane

Līga  Vilmane

Liga Vilmane (Letland) studeerde piano in Jelgava. In 2002 schreef ze zich in voor de orgelklas van de Jazeps Vitols Muziek Academie in Riga, waar ze in 2006 haar bachelor diploma haalde bij Talivaldis Deksnis.

In het kader ven het Erasmus-programma van de Europese Unie kwam ze naar Nederland en studeerde drie maanden aan het Enschedese conservatorium. Ze vervolgde haar studie aan de ArtEZ, Messiaen Academy bij Gijs van Schoonhoven en Theo Jellema en haalde in 2009 haar master-diploma orgel. Ook volgde ze lessen in Zweden, bij Hans-Ola Ericsson en Hans Fagius, en in Frankrijk bij Michel Bouvard en Wolfgang Zerer.

Liga Vilmane deed aan verschillende concoursen mee, zoals het Petr Eben-concours in Tsjechië, het Mikael Tariverdiev-concours in Kalinigrad (Rusland) en het M.K. Chiurlionis Piano- en Orgelconcours in Vilnius (Litouwen).

Inmiddels heeft ze een ruime concertpraktijk opgebouwd: regelmatig treedt ze op in de Baltische staten, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Finland en Nederland.

Tijdens haar studie voor orgel, begon Liga ook aan de studie klavecimbel. Bij ArtEZ Zwolle studeerde ze bij Tineke Steenbrink. In 2011 behaalde ze hiervoor haar bachelor-diploma. Voor haar masters-diploma volgt ze behalve bij Tineke Steenbrink ook lessen bij Ton Koopman en Christian Rieger. In 2010 nam ze deel aan masterclasses ensemblespel bij de Holland Baroque Society en het Aurelia Saxofoon Kwartet.

Sinds 2008 is Liga Vilmane verbonden als organiste/cantrix aan de Hervormde gemeente Haaksbergen/Buurse.

Met fluitiste Martine Bauhuis en celliste Marije Toenink vormt ze het trio “Elleniah”. Als organiste maakt ze deel uit van ensemble “Il canto di Rame”. Als organiste/klaveciniste speelt ze in het orkest het “Van Wassenaer Consort”; ook wordt ze regelmatig door het Nederlands Symfonieorkest gevraagd. Met Femke Huizinga, viool, vormt ze het duo “La Corella”. Tijdens het Festival Oude Muziek 2011 te Utrecht traden zij op in de serie fringe concerten.
En naast alle instrumentale bezigheden zingt Liga sopraan in vocaal ensemble “Exicon”.

Archief Concertagenda

Zaterdag 17 juli 2010 Orgelconcert (solo)