Franka van Essen

Franka van Essen
Franka van Essen (1976) studeert klassieke solozang aan de Messiaen Academie (2e fase) te Zwolle/Arnhem bij o.a. Riekje Bakker en Elena Vink.
Zij vormt een duo met pianiste Philine Coops, waarmee zij o.a. Spaans en Russisch repertoire ten gehore brengt.
Ook houdt zij zich bezig met hedendaagse muziek en vormt zij sinds 2002 een duo met gitariste/componiste Annette Kruisbrink. Het repertoire hiervan varieert van Nederlandstalig cabaresk tot solo-opera op kamerformaat. Ook Spaanse en Zuidamerikaanse liederen komen aan bod.
Als lid van het ensemble Toen Zus Nu Zo zingt zij een mix van barokmuziek, eigentijdse liederen en stukken speciaal voor het ensemble geschreven.

Zij verleent regelmatig haar medewerking als soliste bij diverse koren in onder meer het ‘Requiem’ van Duruflé en Fauré. Verder zong zij mee in 'Opera-in AHOY' koor o.l.v. Ed Spanjaard in een aantal uitvoeringen van Verdi's 'Il Trovatore'. Zij zingt projectmatig in het Brabantkoor, waarin zij meezong in het kleinkoor van Berlioz' 'Roméo & Juliette' in een uitvoering met het Rotterdam Philharmonisch orkest o.l.v. Valery Gergiev.
Wat opera betreft zong zij de rol van 2e dame in Mozart's 'Die Zauberflöte', en vertolkte zij de rol van Beatrice in Jaap Vissers eindexamenproject gebaseerd op Dante's 'Goddelijke Kommedie'. In Francaix' opera 'Paris, à nous deux', zong zij de rol van La Maîtresse de Maison. Zij zong de rol van Bessie in Weills ‘Mahagonny Songspiel’. In Gnaffels poppentheater-voorstelling ‘Heksenstreken’ zingt en speelt zij de rol van Zobeida en tourt daarmee momenteel door de theaters van Nederland en Vlaanderen.

Zij is ook werkzaam als zangdocent en heeft een privé-praktijk. Verder is zij als zangpedagoge verbonden aan Toonkunstkoor 'Caecilia' te Zwolle.
Tenslotte volgde zij masterclasses bij Marion van den Akker, Alison Pierce, Carolyn Watkinson en Kelvin Grout.

Archief Concertagenda

Zaterdag 25 februari 2006 Concert