Zoë Knoop

Zoë Knoop, harp en Maartje Valk, fluit
Zoë Knoop (geboren 1994, Zutphen) begon haar muzikale loopbaan op 7 jarige leeftijd met pianolessen bij Esther Scheerder. Haar eerste harplessen kreeg ze op haar 11de van Maaike Bosscher in Zutphen. Vanaf 2008 tot 2012 zat ze in de Jong Talentenklas en de vooropleiding van het Artez conservatorium in Arnhem bij Manja Smits. In Juli 2016 sloot ze haar Bachelor aan de Hochschule für Musik Detmold (DE) af en studeert verder als Master Solist bij prof. Godelieve Schrama.

Ze volgde meerdere masterclasses bij o.a. Masumi Nagasawa, Frédérique Cambreling, Sivan Magen, Alice Giles, Andrew Lawrence King en Catherin Beynon.

Naast solo harp speelde ze onder andere in het JeugdOrkest Nederland, het Landes JugendOrchester NRW en Bremen, het NJO Kamer- en Symfonieorkest, wat haar naar vele landen bracht waaronder Schotland, Italië, Slovenië en Letland. Tegenwoordig speelt ze regelmatig bij Het Gelders Orkest, het Staatsorkest Braunschweig en het Philharmonisches Kammerorchester Wernigerode.

Zoë vormt een duo samen met fluitiste Maartje Valk, met wie zij regelmatig optredens verzorgt. In maart 2013 wonnen ze de ensemble-aanmoedigingsprijs voor hun optreden op het Prinses Christina Concours. In oktober 2017 voerden ze het concert voor fluit, harp en orkest van Mozart uit met het Oost-Nederlands Symfonieorkest.

In de zomer van 2015 soleerde ze in het Concerto for Harp and Orchestra van de Nederlandse componist Roel van Oosten met het Nijmeegs Studentenorkest.

In 2015 en 2016 bracht zij met het Mondsandkwartet de stukken ‘Mondesaufgang’ en ‘Durchwachte Nacht’ voor mezzosopraan, viool, cello en harp, van de Duitse componist Mathias Bonitz in première. In augustus van dit jaar verscheen hun eerste CD.

In 2017 won Zoë het proefspel voor de academie van de Duisburger Philharmoniker en zal daar in het seizoen 2017/2018 te horen zijn.
Zie ook: Zoë Knoop