Janneke Steinmann

Janneke  Steinmann
Janneke is geboren op 13 februari 1992 te Gennep (LB). Na haar blokfluitlessen op de basisschool is zij begonnen met klarinet. Vanaf de eerste dag was ze verzot op haar instrument. Haar ouders moesten Janneke ervan weerhouden om niet voor 8 uur ‘s ochtends te beginnen met repeteren. Op aanraden van haar muziekschooldocente Annelies Voesten heeft zij in 2007 een aantal proeflessen gevolgd bij Maarten Jensen, voormalig hoofdvakdocent aan het Fontys conservatorium van Tilburg.

Na haar toelating heeft zij twee jaar gestudeerd in de Jong Talenten Klas, later Young Musicians Academy, aan het conservatorium van Tilburg. Omdat Janneke nog in haar eindexamenjaar zat heeft zij ervoor gekozen om na deze twee jaar een jaar vooropleiding te volgen, om meer tijd te nemen voor haar eindexamen. Na het behalen van haar HAVO diploma is zij in 2010 begonnen met het eerste jaar van het conservatorium. Ze heeft 5 jaar hoofdvakles gevolgd bij Lars Wouters van den Oudenweijer. De laatste twee jaar van haar Bachelor opleiding heeft ze haar hoofdvaklessen gevolgd bij Geert Baeckelandt. Daarnaast volgde ze als bijvak basklarinet bij Raf de Keninck. Haar openbaar Eindexamenconcert, gehouden op 11 juni 2014 in De Toonzaal van Den Bosch, is bekroond met een 9. Dit was tegelijkertijd ook de toelating voor de Masterstudie uitvoerend klarinettist, die ze dit jaar is begonnen.

Janneke is een lange periode lid geweest van Harmonie St. Ceacilia van Ven-zelderheide en Ottersum o.l.v. Chris Derix. Ze heeft hier zowel in het opleidingsorkest als in het harmonie orkest gespeeld. In 2008 is de Harmonie Limburgs en Nederlands kampioen geworden. Haar openbaar D examen heeft zij samen met Harmonie St.Ceacilia met lof voor het praktijk gedeelte afgesloten. In 2011 is Janneke enige tijd invaller geweest bij het Tilburgs Symfonieorkest TFO (Tilburgs Festival Orkest) o.l.v. Marcel Geraeds. Tot maart 2014 speelde zij 2,5 jaar eerste klarinet en basklarinet in het UvA- Orkest Jan Pieterszoon Sweelinck te Amsterdam o.l.v. Libia Hernandèz. In de zomer van 2012 is Janneke op tournee geweest als concertmeester met vakantieorkest Ad Hoc naar de Provence in Zuid-Frankrijk. Vanaf september 2014, heeft Janneke enkele keren mogen invallen bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. Tijmen Botma.

Na het succes van de deelname aan het Prinses Christina Concours van 2012 in Maastricht vormt Janneke samen met Linde Verjans, viool en Floris van dam, piano, het Jerevan Trio. Deze naam is tot stand gekomen omdat het eerste repertoire wat zij met elkaar speelden van Armeense componisten (Khatchaturian, Arutiunian) afkomstig was en zij dit zien als het begin van hun bestaan als trio. Eind oktober 2012 hebben zij concerten gegeven in Athene en Thessaloniki in samenwerking met de Nederlandse ambassadeur en het Prinses Christina Concours. Hier hebben zij drie prachtige concerten mogen verzorgen o.a. in ‘ The Concerthall’ van Thessaloniki en de Nederlandse ambassade in Anthene. In januari 2014 waren zij live te horen in de uitzending van Opium op Radio 4.
Zie ook: Janneke Steinmann

Archief Concertagenda

Zaterdag 31 oktober 2015 Klarinet en piano