Duo NIHZ

Duo  NIHZ
Duo NIHZ bestaat uit Bobby Rootveld (klassiek gitaar) en Sanna van Elst (blokfluiten) en werd opgericht in het najaar van 2001. Duo NIHZ staat voor Duo Niet In Het Zwart. Met een combinatie van oude muziek, nieuwe muziek, lichte muziek en eigen werk wil Duo NIHZ een breed publiek bereiken. Samenwerking met andere kunstdisciplines zoals dans en beeldende kunst gaat het duo niet uit de weg. Duo NIHZ heeft een niet-traditionele wijze van concerten geven. Bobby en Sanna studeerden beiden succesvol aan het conservatorium van Enschede. Duo NIHZ speelde reeds op vele bijzondere plekken en voor radio en televisie zoals bijvoorbeeld in het concertgebouw van Amsterdam, live voor radio 4 (AVRO’s Spiegelzaal). Daarnaast speelden ze onder meer in de Portugese Synagoge van Amsterdam, het Etty Hillesum Centrum te Deventer, de Stiftkerk te Weerselo, de Rundetaarn in Kopenhagen en de Synagoge van Tokaj te Hongarije. Tevens speelde Duo NIHZ in 2003, 2004 en 2005 op het Enschede Muziek Festival, in 2002 en 2003 op het Julemandens Verdenskongres te Denemarken, in 2006 en 2008 op het Twents Gitaar Festival en in 2007 en 2008 op het Encs Gitaar Festival in Hongarije. Duo NIHZ speelde in o.a. Israel, Nederland, Denemarken, Duitsland, Slowakije, Polen, Italie, Thailand, India, Bhutan, Zwitserland, Hongarije, Malaysie en Griekenland. In oktober 2009 speelde Duo NIHZ op het International Jewish Music Festival in Amsterdam en ontving daar het certificaat van bijzondere waardering. Duo NIHZ speelde in de synagoge van Freudental (Stuttgart) tijdens de Kristallnacht-herdenking en in Enschede tijdens de Mauthausen-herdenking. In december 2010 speelde Duo NIHZ op het 1e Calcutta Guitar Festival in India en het 1e Guitar Festival in Bhutan. In 2011 speelde Duo NIHZ op het Thailand International Guitar Festival in Bangkok en in 2012 op het Mottola Guitar Festival in Italie. Duo NIHZ werkt ook veelvuldig samen met gitarist Alberto Mesirca. Op 26 februari 2011 speelden Duo NIHZ & Alberto Mesirca in het Concertgebouw te Amsterdam. Naast muziek maken is Duo NIHZ gespecialiseerd in muziektheater voor en met kinderen. Hun passie is het combineren van muziek en andere kunststijlen, waarbij humor altijd een grote rol speelt. Het duo ontwikkelde verschillende educatieve en interactieve kindervoorstellingen waaronder Tovermuziek, Circus NIHZ, Wat is muziek, dat is muziek!, De geschiedenis van de gitaar en Los Olivos. Bobby Rootveld en Sanna van Elst worden gecoacht door verschillende internationaal erkende theatermakers. Tevens heeft Duo NIHZ in Nordhorn (Duitsland) haar eigen muziek- en cursuscentrum waar veel concerten, cursussen en muziekfestivals plaatsvinden met verschillende internationaal bekende artiesten: Kulturhaus NIHZ. Voor meer informatie: www.duonihz.com en www.kulturhausnihz.de

Bobby Rootveld (1981) kreeg op 13 jarige leeftijd zijn 1e klassiek gitaarles van zijn vader Fred Rootveld. Vervolgens ging hij naar het Artez conservatorium in Enschede bij Maestro Louis Ignatius Gall (oud-leerling van Andrés Segovia). In mei 2004 sloot Bobby de vakopleiding klassiek gitaar aan het Artez conservatorium van de Saxion Hogeschool succesvol af. Vervolgens behaalde hij zijn diploma aan de Messiaen Academie voor ‘klassiek gitaar en theater’. Tijdens deze opleiding had Bobby ook compositielessen van Alex Manassen. Bobby speelt in diverse ensembles, waaronder Duo NIHZ met blokfluitiste Sanna van Elst en The Guitar Company. Hij is tevens sessiemuzikant, producer en componist voor cd-opnamen. Hij is daarnaast als acteur/cabaretier actief in de cabaretprogramma’s Twente Plat, Brabant Plat en Drenthe Plat (ook verschenen op cd’'s en dvd'’s). Bobby Rootveld is te zien als acteur in de Deense films Pierrot’s Ring en Pierrot’s Jul. Bobby is tevens mede-oprichter van Stichting Twents Gitaar Festival en voorzitter van De Walliser Gitaarweek (Zwitserland), Jewish Music Festival Nordhorn en Guitar Festival Nordhorn (Duitsland). Bobby Rootveld heeft zijn eigen platenlabel voor klassieke muziek van jong talent: Samsong Productions. Bobby Rootveld is actief als gitaardocent bij Musikschule Nordhorn i Duitsland. Bobby speelt op Savarez-snaren.

Sanna van Elst (1981) begon in 1994 met blokfluitles op de muziekschool in Zutphen bij Karin Elkerbout. Vanaf 2000 studeerde ze blokfluit aan het conservatorium van Enschede bij Marjolijn van Roon. Deze opleiding sloot ze af in mei 2004. Ze volgde masterclasses bij onder meer Paul Leenhouts, Marion Verbruggen, Saskia Coolen en Carsten Eckert. Samen met Marjolein Selen ontwikkelde ze de voorstelling Son du Soleil, met muziek en moderne dans, en voerde deze uit in de duinen en op het strand van Vlieland in de zomer van 2001. Sanna trad op in verschillende Europese landen. Ze werkte mee aan producties van het Orkest van het Oosten en de Nationale Reisopera. Tevens is Sanna actief als docente blokfluit voor De Muziekschool Twente. Sanna van Elst is voorzitter van het Blokfluit Festival Nordhorn.

Archief Concertagenda

Zaterdag 11 april 2015 Duo NIHZ