Martien Hovestad

Martien  Hovestad
Martien Hovestad (1956) studeerde de hoofdvakken schoolmuziek en solozang aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle. Tijdens deze studieperiode, die begon in 1978, is zijn belangstelling ontstaan voor het vocale musiceren. In 1983 studeerde hij af en richtte drie jaar later het Zwols Vocaal Ensemble (ZVE) op.
Sinds begin 1999 is hij als muziekdocent verbonden aan het Meander College te Zwolle, dat het vak muziek als praktijkvak aan alle leerlingen aanbiedt. Zo heeft de school het Meander Vocaal (bestaande uit leerlingen die het vak muziek als examenvak gekozen hebben), de Meander Bigband, een popkoor en een strijkensemble. Met deze koren, band en ensemble wordt regelmatig binnen en buiten school opgetreden.
  Een bijzondere belangstelling heeft Martien voor de Engelse liturgische muziek met de daarbij behorende, op zeer hoog niveau staande, zangtechniek. Het is met name deze techniek die hem inspireert als dirigent van het ZVE. Tegelijkertijd streeft hij met dit koor naar een zo breed mogelijk repertoire waarin componisten uit vele Europese landen, vanaf de Renaissance tot en met de 20ste eeuw, aan bod komen.
In 2004 heeft hij zijn 25-jarig jubileum als koordirigent gevierd met een concert door het ZVE. Bijzonder aan dit concert was de medewerking van een jeugdorkest dat o.a. bestond uit leerlingen van het Meander College. Uitgevoerd is toen het Requiem van Gabriel Fauré.
In 2011 bestond het ZVE 25 jaar en vierde hij dat hij al die tijd dirigent heeft mogen zijn van ‘zijn’ ZVE. Dit bijzondere feit werd gevierd met een aantal jubileumconcerten in Zwolle en Delden en een concertreis naar England in dat jaar. In het voorhaar van 2012 heeft het Zwols Vocaal een volledig A Capella programma uitgevoerd met componisten uit heel Europa en van de Renaissance tot in de tegenwoordige tijd, in het najaar is er een serie concerten gehouden rond het Requiem van Duruflé.
Dit jaar heeft het ZVE meegewerkt aan een benefietconcert in de Basiliek ten bate van het grafmonument van Thomas a Kempis en heeft een bijdrage geleverd bij de (her)opening van het museum ´De Fundatie´ in Zwolle met werken van Phillip Glass en Kurt Weil.
In december 2013 wordt er een groot kerstconcert gegeven met als titel ‘A cermony of carols’ waarin minder bekende Engelse kerstliederen én het beroemde A Ceremony of Carols van Benjamin Britten op het repertoire staan.
Er bestaan plannen om in het voorjaar van 2014 het Requiem van Mozart te zingen en in oktober 2014 zal het ZVE een concert geven tijdens een Internationaal Korenfestival in Lund (Zweden).

Archief Concertagenda

Zaterdag 25 november 2017 Koorconcert ZVE