Huygens Vocaal Ensemble

Huygens Vocaal Ensemble
Het Huygens Vocaal Ensemble werd in 1993 opgericht als kamerkoor en is sinds 2002 een vereniging. De vereniging heeft ten doel het organiseren en geven van koorconcerten die een wezenlijke bijdrage van hoge kwaliteit leveren aan de culturele variëteit in Oostelijk Nederland.
Het Huygens Vocaal Ensemble streeft geen winst na, maar wil wel “artistiek ondernemer” zijn.
Het HVE is genoemd naar Constantijn Huygens, vooral bekend als dichter, maar daarnaast een hoge diplomaat en een uitmuntende componist en musicus. Een veelzijdige man, die zelf zijn muzikale werk hoger achtte dan zijn poëtische. Geïnspireerd door deze naamgever stelt het HVE zich ten doel klassieke vocale muziek uit te voeren in een gevarieerd programma, waarin a-capella koorwerken worden gecombineerd met andere kunstvormen.
De artistieke koers wordt, in overleg met (het bestuur van) de vereniging, uitgezet door de dirigent, Hans Tijssen. Ook de dagelijkse leiding van het koor (directie) is in zijn handen.
Het HVE is een kamerkoor, dat momenteel bestaat uit 16 leden.
De koorleden zijn gedreven zangers, die het beste uit zichzelf willen halen. Het koor wil graag verder groeien naar ongeveer 20 leden, maar daarbij geen concessies doen aan zijn streven naar hoge kwaliteit.
Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de a-capella werken die het vaste bestanddeel van de programmering vormen.
Zie ook: Huygens Vocaal Ensemble