Programma

Kerken als Podium heeft nu 24 jaar concerten georganiseerd.
Sinds 2004 is daarvan het archief digitaal bijgehouden.

20 november 2004
Johann Sebastian  Bach Johann Sebastian  Bach
Concert van De Nederlandse Cantorij
Serie Programma
Op zaterdag
Locatie Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming [kaart/route]
Uitvoerende(n) Peter Kooij (bas), Marianne Ketel (alt), Kees Hülsmann (viool), Stephan Schulz (cello) en Maarten Kooij (continuo)
Programma
Georg Philipp Telemann
[1] Cantate 'Ich will den Kreuzweg gerne gehen'
Georg Philipp Telemann
[2] Fantaisie voor vioolsolo
Johann Sebastian Bach
[3] Suite voor cellosolo G dur BWV 1007
Johann Sebastian Bach
[4] Cantate 'Der Friede sei mit dir' BWV 158
Toelichting
Cantate BWV 158 J.S. Bach (4)
Binnen het cantate-oeuvre van Johann Sebastian Bach bevinden zich drie schitterende cantates voor bassolo, waaronder Der Friede sei mit dir BWV 158, ontstaan rond 1730 voor de Leipziger kerkmuziekpraktijk. De kern van deze cantate bestaat uit een aria waarin de solist en het koor alterneren in verzen uit het 17-eeuwse koraal Welt, ade, ich bin dein müde. Het geheel wordt omspeeld door een virtuoze guirlande waarin de violist van zijn technische mogelijkheden blijk kan geven.

De cantate zal worden uitgevoerd door de internationaal bekende bas Peter Kooij. Hij begon zijn muzikale carrière op zesjarig leeftijd als jongenssopraan in het koor van zijn vader en zong vele solopartijen tijdens concerten, radio- en tv-opnames en op LP’s.
Zijn concertreizen voeren hem naar de belangrijkste muziekcentra over de gehele wereld. Door het label BIS werd hij uitgenodigd alle cantates, passionen en verdere vocale werken van Johann Sebastian Bach op te nemen met het Bach Collegium Japan o.l.v. Masaaki Suzuki. Naast zijn concertpraktijk is hij artistiek adviseur van het 'Ensemble Vocal Europeen'. Hij is docent aan de 'Tokyo University of Fine Arts and Music' en verzorgt regelmatig masterclasses in Europa en Japan.

Kees Hülsmann is momenteel concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Eerder bekleedde hij in Israël twee jaar de post van concertmeester van het Israël Chamber Orchestra. De Amerikaanse componist Peter Scott Lewis droeg zijn tweede vioolconcert aan hem op. Een CD van dit concert komt in de loop van dit jaar uit onder het label Lapil Island Records. Eveneens verscheen in samenwerking met de Russische pianiste Irina Kadinskaya een CD met de complete werken van Johannes Brahms voor viool en piano.
Hij leidt het ensemble 'Camerata Vermeer' dat zich specialiseert in het uitvoeren van barok en klassiek repertoire op historische instrumenten.


[TD : 25-08-2005]