Programma

Kerken als Podium heeft nu 24 jaar concerten georganiseerd.
Sinds 2004 is daarvan het archief digitaal bijgehouden.

17 december 2005
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
Kerstmuziek uit verleden en heden
Serie Programma
Op zaterdag
Locatie Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming [kaart/route]
Uitvoerende(n) Susanne Weide (sopraan), Marianne Ketel (alt), Jurjen Vis (tenor), Rolf Utermöhlen (bas) en het gambakwartet van De Nederlandse Cantorij o.l.v. van Maarten Kooij
Toelichting

De decemberconcerten van de Muziekkring De Nederlandse Cantorij staan in het teken van Kerstmis. Het geboortefeest van Jezus heeft de eeuwen door talloze europese componisten geïnspireerd tot het componeren van zeer bijzondere muziek.

Europa, op het noordelijk halfrond gelegen, viert het feest in de winter, in de donkere dagen. Dit heeft zeker ook invloed gehad op de enigszins burgerlijke sfeer van deze muziek. Hierdoor is ze niet minder. Integendeel.
De groten onder deze meesters hebben met de beperkingen, die voortvloeien uit de burgerlijkheid, werkelijke parels van muziekstukken geschapen.
Een onbekende Nederlandse meester, Willem Messaus, schreef in het begin van de 17e eeuw prachtige zelden gehoorde eenvoudige kerstliederen, verzameld en uitgegeven in ca. 1629 in Antwerpen. Uit Duitsland zijn Heinrich Schütz en Samuel Scheidt vertegenwoordigd. Vanzelfsprekend ontbreken de beroemde Carols uit Engeland niet op het repertoire van de Nederlandse Cantorij.
En spreken we over Engeland uit bovengenoemde periode, dan kunnen we niet buiten een echt geliefde vorm van musiceren: Het gambaconsort. U kunt op dit concert de gamba’s in alle soorten en maten beluisteren. Ook het orgelpositief is van de kerstpartij.

Uitvoerenden zijn: Susanne Weide, sopraan; Marianne Ketel, alt; Jurjen Vis, tenor; Rolf Utermöhlen, bas, Maarten Kooij, discantgamba; Martie Velthuis, altgamba; Corinne Cassini, tenorgamba; Jan Kaldeway, basgamba en Wouter Koelewijn orgel. Maarten Kooij leidt U door het concert.


[GK : 17-12-2005]