Programma

Kerken als Podium heeft nu 24 jaar concerten georganiseerd.
Sinds 2004 is daarvan het archief digitaal bijgehouden.

18 februari 2006
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
Mozart 250 jaar
Serie Programma
Op zaterdag
Aanvang 14:30 uur
Locatie Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming [kaart/route]
Uitvoerende(n) Het orkest van De Nederlandse Cantorij m.m.v. Hanneke Provily (traverso) en Kees Paasen (viool), o.l.v. Maarten Kooij
Toelichting

Op 27 januari 2006 is het 250 jaar geleden dat Wolfgang Amadeus Mozart te Salzburg werd geboren. Voor de Stichting Muziekkring De Nederlandse Cantorij is dit aanleiding om in het eerste half jaar van 2006 een reeks concerten te organiseren die niet alleen de veelzijdigheid van deze beroemde componist belichten, maar hem ook plaatsen in de tijd waarin hij leefde, het milieu waarin hij opgroeide en de componisten die hem inspireerden. Het eerste concert van deze serie staat in het teken van voorlopers en inspirators van Mozart.

Naast Wolfgangs vader heeft Johan Christian Bach (1735-1782) vermoedelijk de grootste invloed gehad op de jonge Mozart. Zij ontmoetten elkaar voor het eerst in Londen in 1764, toen Mozart acht jaar oud was. J.C. Bach was één van de vertegenwoordigers van de zogenaamde 'Empfindsame Stil', die wordt gekenmerkt door rijke, gevoelige en sierlijke melodieën en grote afwisselingen in gemoedsstemmingen.

Aan het hof van Mannheim waren in die tijd de beste musici en componisten verbonden, die in compositorisch opzicht school maakten door de expressieve wijze waarop zij uitdrukking gaven aan de bovengenoemde 'Empfindsame Stil'. De vioolvirtuoos Johann Stamitz (1717-1757) was de grondlegger van de Mannheimer School, die verder vertegenwoordigd wordt door onder anderen violist en componist Franz Xaver Richter (1709-1789).


[JS : 15-01-2006]