Programma

Kerken als Podium heeft nu 24 jaar concerten georganiseerd.
Sinds 2004 is daarvan het archief digitaal bijgehouden.

5 november 2005
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
Concert
Serie Programma
Op zaterdag
Locatie Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming [kaart/route]
Uitvoerende(n) Schola Cantorum Campensis o.l.v. Ditty van den Berg-Krijger m.m.v. Ton van den Berg (orgel)
Toelichting

Op 5 november verzorgt de Schola Cantorum Campensis onder leiding van Ditty van den Berg-Krijger en met medewerking van Ton van den Berg (orgel) een Zaterdagmiddagconcert in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Zwolle.

Ditty van den Berg-Krijger volgde een tweejarige specialisatiecursus Gregoriaans bij Zuster Marie-Louise Egberts en richtte in 1998 de Schola Cantorum Campensis op. De schola bestaat uit een groep mannen en vrouwen die wekelijks repeteren in Kampen; de leden van de schola zijn uit diverse kerken afkomstig. Het doel van de schola is het gregoriaans als liturgische zang en als cultureel erfgoed levend te houden.

De ervaring leert dat het zingen van het gregoriaans voor de leden een hele kunst is en allerminst vanzelf gaat. Voor sommigen is het een uitdaging om het Latijn goed te leren uitspreken, anderen hebben meer moeite met het 'op tekst zingen', hetgeen wil zeggen dat een tekst niet 'in de maat' gezongen moet worden. De woorden krijgen accent en lengte op grond van hun betekenis en plaats in de tekst; de zinnen dienen 'in boogjes' ofwel enigszins golvend te worden gezongen. Zo brengt het leren zingen van het gregoriaans mensen in aanraking met een oude zangwijze die in menig opzicht afwijkt van de huidige manier van zingen. Desondanks blijkt de vreemdheid van het gregoriaans geen obstakel te zijn voor het herkennen van zijn schoonheid. Daarbij stemt het zingen van en luisteren naar gregoriaans tot stilte en meditatie.


[JS : 03-11-2005]