Programma

Kerken als Podium heeft nu 24 jaar concerten georganiseerd.
Sinds 2004 is daarvan het archief digitaal bijgehouden.

25 juni 2005
Concert
Serie Programma
Op zaterdag
Locatie Grote Kerk | Academiehuis
Uitvoerende(n) Vocaal Ensemble VENUS
Toelichting

Americana: VENUS plugged

Op 25 juni verzorgt Vocaal Ensemble VENUS het zaterdagmiddagconcert in de Grote of St. Michaëlskerk te Zwolle. Vocaal Ensemble VENUS is een kamerkoor uit Utrecht met rond de 25 leden, dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van hedendaagse muziek. VENUS staat sinds september 2004 onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen. Dit programma zal echter gedirigeerd worden door René Nieuwint.

Voor het eerst in zijn 21-jarige geschiedenis zingt Vocaal Ensemble VENUS stukken voor koor en elektronica. Voor de pauze klinken er Nederlandse composities met tape. Na de pauze zingt VENUS twee van de mooiste Amerikaanse koorwerken uit de twintigste eeuw.
Speciaal voor VENUS schreef Roderik de Man Americana, een compositie gebaseerd op teksten uit de Amerikaanse literatuur voor koor en elektronica. Daarnaast brengt VENUS From the Tripod een stuk van Ton Bruynèl voor vrouwenkoor en tape. Daarvoor maakte hij gebruik van verschillende tekstfragmenten in verschillende talen. Bovendien worden meerdere muziekstijlen — waaronder het Gregoriaans en Amerikaanse cheerleaderyells — geparafraseerd.
De Amerikaanse componisten worden vertegenwoordigd door Samuel Barber met zijn Reincarnations, drie stukken over de schoonheid en de dood en In the Beginning van Aaron Copland, met als tekst het eerste en tweede hoofdstuk van Genesis. Daarin zal mezzosopraan Natascha Morstink de solopartij vertolken. Het concert zal ingeleid worden door het etherische Five van John Cage, een mooi voorbeeld van de Amerikaanse minimale muziek.

[JS : 25-08-2005]