Programma

Kerken als Podium heeft nu 24 jaar concerten georganiseerd.
Sinds 2004 is daarvan het archief digitaal bijgehouden.

28 mei 2005
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
'Dichtungen eines ermordeten Volkes'
Serie Programma
Op zaterdag
Locatie Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming [kaart/route]
Uitvoerende(n) Orkest van De Nederlandse Cantorij met Susanne Weide (sopraan), Marianne Ketel (alt) en Hanneke Provily (fluit) o.l.v. Maarten Kooij
Toelichting

Maarten Kooij componeerde de muziek bij de door hem samengestelde liederencyclus 'Dichtungen eines ermordeten Volkes'. De gedichten zijn tijdens de holocaust door Joodse dichters uit Polen geschreven. De Joodse poëzie — voor het grootste deel in het Jiddisch geschreven — heeft een eeuwenlange traditie. De componist koos de liederen van vereenzaming en hoop, van de traan en een lach. Ze zijn geschreven voor sopraan, alt en orkest.

In de muzikale taal werd hij geïnspireerd door de Oosteuropese volksmuziek die de Oosteuropese Jiddische muziek beïnvloedde. De behandeling van de typische toonladderintervallen is geenszins traditioneel. De opzet is: met een maximum aan polyfonie toch een poëtische klank te creëren.

Deze concerten, waarin enkele nieuwe liederen in première zullen gaan, vormen de afsluiting van het seizoen 2004-2005 en we hopen dat velen getuige zullen zijn van deze indrukwekkende muziek.


[TD : 25-08-2005]